Salsa bolonyesa o salsa napolitana?

Després de tots els merders que estem tenint els estudiants amb el plà bolonya (no em vull posar amb aquest tema, cadascú sap o hauria de saber com defensar les seves idees) és molt fàcil criticar-lo. No vull opinar sobre el plà bolonya, ja ho he dit, però si m’agradaria poder fer-ho sobre la “salsa” que l’acompanya. Què es la salsa bolonyesa? Doncs es tracta de tot el conjunt de canvis docens que es volen duur a terme aprofinant la remorma universitària del pla bolonya. La idea és bona: treure pes de la nota de l’assignatura a l’exàmen final, repartint-lo entre examens parcials i trebbals al llarg del curs, el que coneixem com avaluació continuada.Però com sempre, no sabem (no saben) aplicar la teoria de forma  correcta a la pràctica.

Ingredients per a la Salsa Bolonyesa:

1. Exàmens parcials, si pot ser un cada setmana durant tot el semestre millor.

2. Treballs. I més treballs, i més treballs. Aquí incloem els comentaris d’articles científics, fer els problemes que toquen cada setmana per la classe de problemes, etc.

3. Treure pes a lèxàmen final. Però no fos cas que ens passem: el deixarem amb un 75% de la nota total, però s’ha de treure un 4 o més en aquest exàmen per poder aprobar l’assignatura. Clar, així la resta de treballs i exàmens parcials (uns 3 o 4 al llarg del semestre) ja tindràn un “gran” pes d’un 25%.

3. Descoordinació total entre les diferents assignatures: no es donés la casualitat que coincidís un exàmen i/o treball per setmana. Millor tots la mateixa setma, i si pot ser avisar amb pocs dies d’antelació encara millor.

4. Les pràctiques: S’han de fer per les tardes, de 3 a 7, per no diexar temps a fer la fèina encarregada anteriorment. A més, aniràn acompanyades d’informes llargs i feixucs, que bàsicament serviràn per aprendre a fer funcionar “l’editor de ecuaciones” del Word. Ah! i a fer regressions amb l’excel (m’oblidava!).

5. Tenir una carrera de 5 anys reduïda a 4 ammb 80 crèdit/anys aprovats per poder acabar-la amb el període que toca.

Ho deixem reposar, i ja tenim l’actual Llicenciatura en Química de la UdG, que no és ni salsa bolonyesa ni salsa napolitana. Es tracta d’un nosequè, que quesejo, allò que es diu ni carn ni peix. L’exàmen final “no hauria” de tenir un pes gaire gran perque la fèina durant el semestre és molta, però val un 75%. La fèina durant el semestre és molta i “hauria” de valdre molt, i val tot un 25%!  Volen fer una avaluació continuada o no? Perquè el més impactant, és que si et presentes a un parcial (només a un) ja et fa mitjana amb el final, deixant de banda si et presentes a la resta de parcials o si entregues la resta de treballs. Si més no, extrany.

Com hem dit, ni salsa bolonyesa, ni napolitana, ni tampoc carn, ni tampoc peix: la universitat d’avui.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: